OEM, compatibel, refill of rebuild?
Het allereerste belangrijkste dat u moet onthouden als u een printer koopt en er over nadenkt om met goedkope(re), niet originele inktpatronen, te willen gaan werken... Accepteer geen firmware updates voor uw printer.
Dit is niet om u bang te maken maar u kunt er echt vanuit gaan, dat toen u de printer kocht, de beste firmware beschikbaar was. Uw printer heeft ook altijd goed geprint met de 'verouderde" firmware. Waarom dan nieuwe firmware? Nieuwe firmware is er vaak alleen om er voor te zorgen dat uw printer niet of niet langer wilt printen met niet originele intcartridges of toners.
Een volgend punt dat u in acht moet nemen als u gaat installeren met de printersoftware is om de optie uit te schakelen waarmee u de printerfabrikant toestemming geeft voor diagnostische gegevens. Uw koelkast of magnetron hoeft ook niet geüpdatet te worden dus uw printer ook niet tenzij het echt om een update gaat i.v.m. een fout in de firmare Maar dit komt bijna nooit voor.
Vervalt uw garantie bij gebruik van niet originele inktpatronen of toners? Nee die vervalt niet. Een printerfabrikant kan en mag u niet verplichten om altijd hun eigen inktcartridges te gebruiken.
Stel u koopt een Volkswagen en de firma Volkswagen heeft ook tankstations en om de garantie op die Volkswagen mogen te behouden zou u alleen benzine, diesel of LPG van Volkswagen mogen tanken. Of een koffiezetapparaat van Philips waarin u alleen de koffie van Philips zou mogen gebruiken. Zo is het ook met printers. U mag white-label inktpatronen gebruiken zonder dat dit invloed heeft op uw garantie.
Maar wat is nou het verschil tussen OEM, compatibel, refill of rebuild?
OEM
Original Equipment Manufacturer. Dit staat voor originele producten van een printerfabrikant die het vervolgens doen overkomen alsof het hun eigen product is wat u kunt kopen in de winkel. Denk hierbij aan originele inktcartridges van Brother, Canon, Epson en HP die bij uw nieuwe printer geleverd worden.
Compatibel
Term die gebruikt wordt als systemen uitwisselbaar zijn. Tegenwoordig geldt dit voor bijna alle printers. In de printerbranche praten we dan vaak alleen over intpatronen de inkt of de chip die op de inktpatronen wordt geplaatst. Nog steeds zijn veel inktcartridges niet gestandariseerd waardoor men inkt of inktpatronen van verschillende merken vaak niet door elkaar kan gebruiken. Wat hiermee bedoeld wordt is dat bijvoorbeeld inktpatronen van Brother niet in een Canon printer passen en die van HP niet in een Epson. Soms zijn er uitzonderingen en dit ziet u vaak bij toners dat bijvoorbeeld een HP toner ook geschikt is voor een Canon printer.
Compatibel, namaak of white-label inktpatronen en tonercartridges zo nagemaakt dat ze passen en met een chip waarbij de printer geen verschil ziet tussen origineel of namaak maar niet gemaakt door de originele OEM printerfabrikant. Maar let op, de inktcartridges of toners die u als namaak koopt moeten aan diverse eisen voldoen want de originele printermerken hebben op hun inktpatronen diverse patenten en licenties verbonden. De namaak moet wel werken maar mogen geen van die patenten, beschermende merknamen of licenties schenden.
Refill
Bij refilled producten worden de originele producten van een printerfabrikant voor een tweede of vakere keer gebruikt door ze te hervullen met inkt. Refill is de eenvoudigste manier van hergebruiken. Voor het hervullen kunt u terecht bij een refill station. Vaak wordt er alleen nieuwe inkt ingespoten maar er zijn stations die ook het inktpatroon en printkop reinigen. Als er een chipressetter beschikbaar is dan kan in de meeste gevallen de chip gereset worden. Is deze er niet dan wordt een reset instructie meegegeven.
Rebuild
Is een andere vorm van recycling. Dit is vaak een inktpatroon dat u opnieuw kunt kopen in een winkel op online en zijn deze weer schoon en netjes verpakt zoals het origineel.
Bij rebuild wordt de inktcartridge vakkundig uit elkaar gehaald. Versleten delen worden vervangen. Vaak wordt rebuild alleen toegepast bij de duurdere inktpatronen waar een printkop vast zit aan het inktpatroon. Deze inktpatronen zitten vaak in printers met twee inktpatronen waarvan één patroon de kleur zwart heeft en één patroon de kleuren cyaan, magenta en geel. Een voorbeeld van deze patronen ziet u hier. Bij deze inktcartridges wordt eerst gekeken of de chip nog werkt en dat er geen foutmelding in zit. Werkt de chip nog dan wordt deze vakkundig gerecycled. De printkop word schoongemaakt, de nozzles getest en de spons wordt schoongemaakt. Na het reinigen krijgt de inktcartridge nieuwe inkt, wordt hij getest, nieuw verpakt en is hij klaar voor verkoop.
Ook de toners worden vakkundig uit elkaar gehaald. Versleten delen worden vervangen. Nieuwe rollen en lagers worden gemonteerd en wordt de toner voorzien van een nieuwe fotoconductor voorzien van nieuw poeder. Indien nodig wordt er een nieuwe chip gemonteerd. De naam rebuild zegt het al. De toner wordt met (deels) nieuwe onderdelen weer herbouwd.

Hulp nodig?
WhatsApp ons via 0613593406